کابلشو

کابلشو و کاربرد آن در برق صنعتی

کابلشو چیست | معرفی انواع و نحوه نصب

کابلشو (Cable Lug) که با نام سرکابل نیز در بازار برق صنعتی شناخته می شود. در واقع یک نوع قطعه‌ از جنس مس ، آلومینیوم ، برنج و بی متال ( آلومینیوم و مس ) می باشد. که از آن در جهت اتصال و برقراری جریان الکتریکی میان هادی کابل با تجهیزات الکتریکی استفاده می شود. متریال مصرفی در ساخت انواع مختلف این نوع قطعه متفاوت می باشد که هر کدام از این ها دارای معایت و مزایای خاص خود می باشند. استفاده از کابلشو با هر آلیاژی باعث ایجاد پیوندی پایدار و ناگسستنی میان کابل با محل اتصال می‌شود. بدین شکل که با پیچ شدن کابل به کابلشو باعث جلوگیری از برق‌گرفتگی و مقاومت در برابر زنگ زدگی می شود. نکته ی مهم در خصوص انتخاب کابلشو و انواع سایز آن این است که اگر از اتصالات نامناسب استفاده شود باعث به وجود آمدن مشکلاتی مانند بالا رفتن حرارت کابل ، خوردگی (اکسیداسیون) ، ایجاد جرقه یا آتش‌سوزی می شود.

متریال و جنس بدنه ی کابلشو از مهمترین دلایل انتخاب این قطعه برای یک کابل هادی می باشد. چرا که عدم استفاده از سرکابل متناسب با نوع آب و هوای منطقه و یا عدم توجه به نوع مدار (فشار ضعیف یا قوی) باعث می شود که کیفیت ، کارایی و طول عمر یک سرکابل کاهش یابد. چرا که دمای زیاد باعث انبساط کابلشو و شل شدن اتصال می‌شود و از طرفی دیگر دمای پایین ممکن است باعث ترک خوردن  آن شود. رطوبت محیط نیز هم باعث خوردگی ، زنگ زدگی و کاهش میزان رسانایی کابل می‌شود. بنابراین باید هنگام انتخاب سرکابل اندازه دما و رطوبت محیط را به عنوان عنصری مهم و همیشگی در نظر گرفت.

لیست قیمت کابلشو کلوته

انواع کابلشو

  1. کابلشوی دو سوراخه
  2. کابلشوی چهارسوراخه
  3. کابلشوی زاویه دار
  4. کابلشوی پیچی

نحوه اتصال کابلشو

  1. روش پرس کاری (به وسیله دستگاه پرس)
  2. روش پرس دستی
  3. پرس هیدرولیکی
  4. روش پیچی

 

نوع متریال و آلیاژ استفاده شده در ساخت کابلشو باعث شده که نوع های متفاوت با کاربردهای متفاوتی از کابلشو را داشته باشیم

کابلشو مسی

این نوع سرکابل از درجه رسانایی بسیار بالایی برخوردار می باشد و در برابر خوردگی و واکنش شیمیایی محیطی مقاوم می باشد به همین چند علت مهم از بهترین گزینه ها برای استفاده در محیط های آب و هوایی همچون مناطق مرطوب و نواحی شمال کشور می باشند.

کابلشو آلومینیومی

این نوع اتصالات آلومینیومی به دلیل سبک بودن مناسب مدارهای فشار‌ضعیف و جریان متوسط در تابلو برق می باشند. چرا که به طور کلی قابلیت هدایت جریان الکتریکی در آلومینیوم نسبت به نوع مسی آن کمتر می باشد.

کابلشو بی متال

سرکابل بی‌متال از دو نوع آلیاژ ( آلومینیوم -مس) ساخته می شود. به دو گروه DTL1 و DTL2 تقسیم می شوند. تفاوت این دو در لوله ی آنها می باشد. لوله سرکابل DTL1 تا قبل از اتصال پیچ هادی، از جنس آلومینیوم بوده و قسمت اتصال کابلشو به هادی که با پیچ و مهره محکم می شود، ازآلیاژی از جنس مس می باشد امادر لوله سرکابل DTL2 لوله تا قبل از اتصال پیچ به هادی، از جنس مس بوده و قسمت اتصال کابلشو به هادی که باپیچ و مهره محکم می شود، از جنس آلومینیوم می باشد. نکته خیلی مهم در خصوص این نوع این است که نوع بی متال تنها در شرایطی استفاده می شود که نوع هادی و محل اتصالات  نسبت به یکدیگر متفاوت باشد. در ساخت کابلشو بی‌متال، از تکنولوژی پیوند شیمیایی الکتریکی برای اتصال سطح تماس و ساقه کابلشو استفاده می‌شود. این روش اتصال، از خوردگی دو فلز جلوگیری می‌کند.

نکاتی که باید در هنگام خرید کابل شو به آن توجه شود عبارتست از :

  • ضخامت سرکابل
  • سایز سرکابل
  • نوع اتصال سرکابل
  • رطوبت و دمای محیط نصب سرکابل
  • اندازه و ابعاد
  • جنس سرکابل
  • رنج ولتاژی سرکابل
  • استاندارد سرکابل

سرکابل از دو قسمت مختلف تشکیل می شود :

  1. بَرل یا ساقه
  2. سطح تماس سرکابل با شینه

معرفی اعداد حک شده بر روی کابلشو و مفاهیم آن

بروی سطح کابلشو دو عدد معمولا حک می شود که در واقع به معنای نشان اختصاری این برند در بازار می باشد. به طور مثال برای برند کلوته با عبارت KL  شروع می شود که هر کدام از این دو معنا و مفهوم خاصی دارند. عدد اول بعد از نوشته KL مربوط به سطح مقطع کابل ( سایز سیم خور ) می باشد که به سرکابل وصل می شود و عدد دوم بعد از  نوشته KL به معنای شماره سیم پیچی ( سایز سوراخ ) می باشد که کابلشو را به شینه متصل می کند.

برای مطالعه بیشتر در خصوص ابزار پرس کابلشو و نحوه استفاده از آن به ابزار پرس رادن مراجعه نمایید.

به طور کلی کابلشو و کاربرد آن از بخش‌های مهم و جدایی ناپذیر در پنل و سیستم‌های الکتریکی می باشد. در گذشته اتصال کابل به یکدیگر از طریق پیچاندن قسمت هادی کابل‌ به یکدیگر در آخر عایق کردن آن با چسب برق انجام می شد. که همین امر از لحاظ ایمنی در درجه پایینی قرار داشت اما امروزه با گسترش تکنولوژی و بالا رفتن مسئله ایمنی در کار به مرور این روش‌ جایگزین روش های قدیمی شده است و همین امر باعث بالا رفتن ضریب ایمنی در کار و جلوگیری از هرگونه حوادث غیر مترقبه خواهد شد.